Sunday, August 16, 2009

PeNCeMaRaN BaHaSa AdA Ke???

Berdasarkan pada tajuk diatas mesti anda tahu apa yang akan dibincangkan kali ini, pencemaran bahasa merupakan suatu isu yang dipandang enteng oleh masyarakat tetapi jika tidak dibendung akan menyebabkan keunikan bahasa Melayu itu akan pupus ditelan dek zaman. Pencemaran bahasa berlaku dimana sahaja, dalam filem, papan iklan, penggunaan bahasa seharian, dan pelbagai lagi situasi yang berlakunya pencemaran bahasa.

Contoh paling mudah yang mampu diberikan ialah bahasa SMS yang menjadi trend muda-mudi zaman kini, bahasa SMS digunakan bagi meringkaskan sesuatu perkataan untuk menjimatkan ruang dalam mesej, namanya pun sistem pesanan ringkas maka bahasa yang digunakan juga ringkas. Bukan mudah untuk mengubah kembali trend yang sudah lama dipraktikkan ini, hanya kesedaran dalam memartabatkan bahasa Melayu sahaja mampu mengubahnya.

Selain itu penggunaan bahasa biasa semasa majlis rasmi juga boleh dikira sebagai pencemaran bahasa kerana jenis bahasa dan gaya bahasa untuk majlis rasmi adalah berbeza dengan bahasa yang digunakan seharian. kata-kata hormat yang digunakan mempunyai keunikan tersendiri, maka jika sesuatu majlis itu tidak menggunakan bahasa rasmi, ia ibarat seperti menghina majlis itu, oleh itu sesuatu bahasa itu perlu bergantung pada jenis majlis bagi mengelakkan pencemaran bahasa.

Pada papan-papan iklan juga menjadi medan berlakunya pencemaran bahasa, kesalahan ejaan yang biasanya menyebabkan pencemaran bahasa kerana kononnya untuk menambahkan keunikan pada iklan tersebut, namun penambahan tersebut telah menyebabkan berlakunya pencemaran biasa. Percampuran bahasa asing dalam iklan juga menyebabkan pencemaran bahasa, biasanya boleh dilihat pada iklan yang membabitkan teknologi dan komunikasi.

Secara keseruluhannya, pencemaran berlaku dimana sahaja seperti di restoran, papan iklan, tanda jalan dan sebagainya. Namun masyarakat hanya mengambil mudah hal itu tanpa mengambil tindakan bagi mengatasi masalah berkenaan, perasaan cintakan bahasa dan kesedaran dalam memartabatkan bahasa itu perlu agar fenomena pencemaran bahasa dapat diatasi.

No comments: